תגיות

מרפק טניס

                                                                  

מהי תסמונת מרפק טניס ?

השם הרפואי המדויק של מרפק טניס הוא Lateral epicondylitis. זהו מצב שבו נוצרת רקמה ניוונית או קרע חלקי של מוצא השרירים המיישרים של שורש כף היד מהאזור החיצוני של המרפק. מצב זה הוא מצב דמוי דלקת, מפני שלא מדובר בדלקת אמיתית אלא בתגובת היווצרות רקמה לא תקינה. מצב דמוי דלקת זה גורם לכאב בתנועות מסויימות. כאשר מרפק טניס נמשך זמן רב הוא עלול להפוך כרוני. למרות שהתסמונת נקראית מרפק טניס, ברוב הגדול של המקרים היא קורית ללא קשר למשחק טניס.

מהם הגורמים לתסמונת?

מרפק טניס נגרם עקב עומס מוגבר, חוזר ונשנה על שרירי האמה המיישרים את שורש כף היד והאצבעות. פעילויות בהן מתבצעות תנועות סיבוביות ותנועות ישור שורש כף היד במהלך עבודה, ספורט או תחביבים מעמיסות על מוצא השרירים מהמרפק ועלולות לגרום להופעת מרפק טניס. לעיתים, נשיאה ממושכת של משא כבד תוך יישור שורש כף היד עלול לגרום לקרע חלקי של השרירים מהמרפק. קרע כזה עלול להחלים באיטיות או לא להחלים כלל.

פעמים רבות, מרפק טניס מייצג תהליך של "הזדקנות הרקמה". תהליך כזה מתחיל בסביבות גיל 40 כאשר יכולת הגוף לרפא רקמות יורדת.

מהם הסימפטומים והסימנים?

כאב בצד החיצוני של המרפק הוא הסימפטום הנפוץ ביותר. לרוב, הכאב חזק יותר בבוקר בעת נשיאת והרמת חפצים, ובעת ישור של שורש כף היד והאצבעות אל מול התנגדות. פתיחת צנצנת או בקבוק, הרמת משא כמו כיסא עלולים לגרום לכאב חריף. לעיתים, קיימת תחושת כאב המקרינה אל האמה ואל כף היד והאצבעות ואף לכיוון הכתף.

כיצד מאובחנת התסמונת?

תסמונת מרפק טניס מאובחנת באמצעות סקירה קפדנית של ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית מכוונת. מרפק טניס הוא מצב שכיח, ורופא המומחה לכף היד והמרפק ידע לאבחן את התופעה באמצעים אלה בלבד, לרוב, ללא צורך בבדיקות נוספות. לעיתים מתבצע צילום רנטגן של המרפק ובמקרים חריגים יש צורך בבדיקת MRI כשמדובר בחשד לקרע נרחב מאד.

קיימת תסמונת באזור האמה של לחץ או לכידה על העצב הרדיאלי. כאשר עצב זה נלחץ ע"י הרקמות סביבו נגרם כאב הדומה לכאב שנגרם ממרפק טניס. לעיתים, תסמונת הלחץ על העצב הרדיאלי מתקיימת במקביל לתסמונת מרפק טניס, וללא טיפול בשתי התופעות גם יחד, לא תתקבל הקלה בכאבים. לכן, חשוב להבדק ולקבל אבחנה מרופא מומחה ומנוסה.

הטיפול

 

סוג הטיפול במרפק טניס נקבע בהתאם לגיל המטופל, משך הדלקת המדומה, וחומרת הכאב. לרוב, בשלב הראשון הטיפול יהיה שמרני. הטיפול כולל התאמת פעילות ומנוחה לשרירים המיישרים. מטרה זו מושגת ע"י שימוש בסד הגנה לשורש כף היד כך שלא תתבצע פעולת הישור המכאיבה.

טיפול נוסף, חשוב ומרכזי במרפק טניס הוא פיסיוטרפיה. בטיפול זה מתבצעים תרגילי מתיחה וחיזוק של השרירים המיישרים ובצורה זו מואצת החלמת הרקמה החולה. במקרים מסויימים, ניתן לבצע הזרקה מקומית של קורטיזון בכדי להפחית את הכאבים המלווים מרפק טניס. לרוב, אין בכך צורך.

משך ההחלמה הצפוי ממרפק טניס הוא כ-6-9 חודשים!

הצורך בניתוח מתעורר כאשר מרפק טניס נמשך כשנה ויותר, ואין הטבה בטיפול השמרני. הניתוח יכול להתבצע בצורה פתוחה או ע"י ארטרוסקופיה. בניתוח, כורתים את הרקמה הניוונית החולה ומחברים חזרה את הגידים הבריאים אל העצם באזור המרפק. לעיתים, כאמור, יש צורך בחתך נוסף, לשחרור הלחץ מעל העצב הרדיאלי. ההחלמה מהניתוח הינה ממושכת ועשויה להמשך אף מספר חודשים. סיכויי ההצלחה של ניתוח מרפק טניס הם של כ-80% לפי מירב הדיווחים.

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לאבחון וטיפול במרפק טניס נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז, אורטופד מומחה כף יד.

 

 

שרית שי - עיצוב אתרים ד"ר ליאור פז - ביקור רופא
בניית אתרים בניית אתרים